Tandlægeskræk

Er det alt for længe siden du har været til tandlægen? Undgår du bevidst behandling, selvom du har brug for det? Får du ondt i maven og begynder at svede ved den blotte tanke om tandlægestolen?

Hvis du kan nikke genkendende til disse symptomer, og hvis du føler, at de direkte afskrækker dig fra at besøge tandlægen, lider du måske af odontofobi.

Odontofobi er for mange en skamfuld lidelse, der er tabubelagt at tale åbent om – men dog er den ret udbredt. Faktisk lider cirka 10% af Danmarks befolkning af odontologi, imens omkring 30% er bange, nervøse eller oplever en mild angst for tandlægebesøg.

3 gode råd til, hvad du selv kan gøre for at overvinde angsten

Hos Helsingør Smil sætter vi en ære i at hjælpe dig med at bekæmpe din angst og opstiller her 3 gode råd, du med fordel kan følge for at minimere angsten ved tandlægebesøg.

    1. Først og fremmest er det vigtigt at vælge en tandlæge, du har tillid til. Der findes en lang række tandlægeklinikker, der specialiserer sig i behandling af patienter med odontofobi, og som derfor har erfaring med at lytte til lige netop dine problemer og bekymringer. Vi hjælper meget gerne vores patienter med at få en så positiv oplevelse hos tandlægen som muligt. Vores erfaring har vist, at patienter med tandlægeskræk har en bedre oplevelse hos tandlægen, hvis de føler sig velinformeret. Derfor må du meget gerne fortælle os, hvis du lider af tandlægeskræk, så gør vi vores bedste for at hjælpe dig godt igennem en behandling.

 

    1. Det er en god idé at få regelmæssige konsultationer, så du vænner dig til det. Det kan eventuelt være en idé blot at starte med små tandeftersyn, så du kommer ind i en god rytme og bliver tryg ved omgivelserne og ved at være hos tandlægen. Vi byder også meget gerne indenfor i vores klinik, så du blot kan besøge os og tale med os uden at få foretaget en behandling, den første gang. Det kan af og til hjælpe på nervøsiteten og frygten.

 

    1. Bed din tandlæge forklare præcist, hvordan behandlingen skal foregå, og hvad han/hun foretager sig. For at du hele tiden kan føle dig tryg, kan I eventuelt aftale et signal – eventuelt en hånd i vejret eller et klips, så du kan signalere, hvis du ønsker at holde en pause. For dig som patient, kan det være en tryghed at vide, at du altid kan tage en pause fra behandlingen, hvis du bliver utilpas.

 

Andre gode metoder til at reducere angsten tæller afspændingsøvelser, at tænke positive tanker og hermed reducere de kropslige angstreaktioner samt søge professionel hjælp. Hos Helsingør Smil kan vi aktivt hjælpe dig med sidstnævnte, da vi mener, at åbenhed og dialog omkring den enkelte persons ønsker og bekymringer er vejen til et godt og trygt forløb.