Selvom du kommer rigtigt langt med tandtråd og 2-3 daglige tandbørstninger, kan der stadig samle sig plak og tandsten på dine tænder. Og selvom du ikke umiddelbart mærker smerter eller gener, betyder det ikke nødvendigvis, at du ikke kan have caries og andre sygdomme i tænder og tandkød. Derfor er det vigtigt, at du besøger tandlægen regelmæssigt for et eftersyn og en tandrensning, hvor du får fjernet plak, tandsten og misfarvninger.

Men hvor ofte bør du egentligt få renset tænder?

Det korte svar er, at det afhænger af din personlige mundhygiejne og dine tænders generelle tilstand. Nogle skal eksempelvis have renset tænder op til 4 gange om året, mens andre kan nøjes med en tandrensning hvert halve eller hele år. Hos Tandlægen i Fiolgade vil vi altid foretage en faglig vurdering af dine tænder, så vi kan indkalde dig til eftersyn og tandrens med det rette interval – netop fordi behovet er så individuelt fra patient til patient.

Hvad sker der, hvis jeg undlader at få renset tænder?

Medmindre du er meget grundig med tandbørsten, kan der nemt samle sig tandsten på dine tænder. Tandsten kan du ikke selv få bugt med – det kræver særlige instrumenter og den rette viden.

Desuden kan der være områder i din mund, som kan være svære at nå med tandbørste og tandtråd, og som derfor kan være særligt udsatte for bakterieangreb. Det kan betyde, at der er risiko for caries, tandkødsbetændelse og i værste tilfælde parodontose, som er en tandsygdom, der kan medføre tab af tænderne. Derfor bør du heller ikke undlade de regelmæssige tandrensninger.

Sådan foregår en tandrensning

Ved en tandrensning fjerner vi plak, bakterier og tandsten. Derefter pudser og polerer vi tænderne for at fjerne misfarvninger fra kaffe, vin, te og tobak og for at minimere chancen for, at der sætter sig bakterier fast på tændernes overflade. I forbindelse med et eftersyn og en tandrensning vil vi eventuelt tage et røntgenbillede af din mund for at sikre os, at du ikke har sygdomme, vi ikke kan se med det blotte øje.

En tandrensning er en meget skånsom proces, og de fleste patienter oplever ikke noget ubehag i forbindelse med behandlingen. Tværtimod synes mange, at en tandrensning er behagelig, da tænderne føles glatte og ser pænere ud bagefter.

Du kan altid kontakte os på telefon 70 30 30 56, hvis du vil bestille tid til et tandeftersyn og en vurdering af, hvor ofte du bør få renset tænder.