Parodontose er en meget udbredt tandsygdom – især blandt mennesker over 40 år.  Sygdommen starter som en tandkødsbetændelse, som senere spreder sig og angriber kæbeknoglen, hvilket fører til mistet fæste og eventuelt tab af tænderne. Parodontose er altså en betændelsestilstand og er naturligvis en meget ubehagelig sygdom – men er den farlig?

Farerne ved parodontose

Selvom der generelt er meget fokus på tandsygdomme, er det nok mindre kendt, at der faktisk er en sammenhæng mellem sygdomme i munden og i kroppen. En betændelse i munden kan nemlig sagtens sprede sig til eksempelvis hjerte og lunger – og kan derfor udgøre en reel fare.

Det er altså ikke kun risikoen for mistede tænder, der gør parodontose til en sygdom, man bør tage alvorligt. Derfor skal du heller aldrig ignorere symptomer som rødt, hævet eller ømt tandkød, permanent dårlig ånde, blødning fra tandkødet samt tænder, der ser længere ud, fordi tandkødet har trukket sig tilbage – de kan nemlig være tegn på parodontose.

Undgå parodontose med regelmæssige kontrol hos tandlægen

Parodontose kan være svært at opdage i de tidlige faser. Derfor er det afgørende, at du får undersøgt dine tænder af en tandlæge med jævne mellemrum. Hos Tandlægen i Fiolgade vil vi måle dybden af dine tandkødslommer, hvis vi har en mistanke om parodontose.

Hvis det viser sig, at dine tandkødslommer er over 5 mm i dybden, vil vi rense dem for de bakterier, som er skyld i sygdommen. Denne proces gentager vi hver 3. måned, indtil tandkødslommerne er væk.

Hvis lommerne er meget dybe, er det tegn på fremskreden parodontose. I sådanne tilfælde vil det være nødvendigt at udføre en operation for at kunne komme bakterier og betændelsesvæv til livs.

Hvem får parodontose?

Som nævnt er det særligt mennesker over 40 år, som har risiko for at udvikle parodontose. Der er dog en lang række livsstils- og sundhedsmæssige faktorer, som også kan være med til at øge chancen for et parodontoseangreb. Eksempelvis er rygere særligt udsatte, ligesom diabetespatienter, mennesker med nedsat immunforsvar og stressramte også er i farezonen. Parodontose kan også være arveligt.

Hold dig aldrig tilbage med at ringe til os på 70 30 30 56, hvis du har mistanke om parodontose – eller hvis du har spørgsmål til sygdommen. Hos Tandlægen i Fiolgade har vi fokus på din tandsundhed, og vi vil altid yde en professionel og omsorgsfuld behandling – uanset om du lider af parodontose, har akutte smerter eller oplever andre problemer med tænder og tandkød.